Mielipide: Woltin menestyksen syvimmät syyt
Woltin energinen toimitusjohtaja Miki Kuusi esiintyi lauantaina aamutelevisiossa (11.10.) ja julisti suorassa lähetyksessä uudenlaisen työelämän ihanuuksia.
Kuusi on kumppaneineen uuden ajan yrittäjä, joka keksi kymmenkunta vuotta sitten loistavan liikeidean – pizzojen ja muiden ravintolatuotteiden ja elintarvikkeiden laajan kotiinkuljetuksen. Luulisin, että läpimurtovuodet ajoittuvat pandemian aikaiseen kotitalouksien eristäytymiseen ja sittemmin tietenkin suomalaisen keskiluokan ja nuorison lisääntyvään laiskuuteen, lihomiseen ja ”liikkumattomuuteen”.
”Emme tekisi tätä työtä elleivät ruokalähetit olisi tyytyväisiä” kertoo miljonääri Miki Kuusi (s. 1989). Woltin suuromistaja on supliikkimies ja erinomainen sanankäyttäjä, joka osaa vakuuttaa yleisönsä – tässä tapauksessa myös aamutelevision haastattelijan, joka ei halunnut tai ehtinyt tehdä yhtään vaikeaa kysymystä. Olisi ollut hyödyllistä keskustella hieman myös "uuden yritystoiminnan" ongelmista ja todellisista menestyksen syistä: halpatyövoiman riistosta!
Työehdot, työaika ja sosiaaliturva eivät omistajia kiinnosta.
Missä sitten ovat Woltin menestyksen syvimmät syyt? Ensinnäkin, keskiluokkaisessa Suomessa suurelle osalle kansaa liikeidea on mieluisa – kunhan vielä saataisiin viinakin kotiinkuljetukseen!
Toiseksi, pandemian aikana lisääntynyt etätyö on ollut Woltin kuljetuksille lottovoitto. Koneen ääressä istuva etätyöläinen ja pizzaa jauhava pelinuoriso, siis se osa, jolla on varaa, nauttii kun (roska)ruoka tuodaan pikavauhtia kotiin. Keskiluokkainen kiireinen perhe palkkaa jo nyt ulkomaalaisen siivoojan, ja hyötyy myös maahanmuuttajan suorittamasta pikaisesta kotiinkuljetuksesta. Toki myös neljän seinän sisälle pakotettu vanhus, jolla on varaa käyttää Woltin palveluja, hyötyy niistä, kun muu kotihoito ei toimi ja monet yksinasuvat heitteillä.
Tärkein syy Woltin menestykseen ja miljoonatuloihin omistajille on tietenkin häikäilemätön ulkomaalaisen halpatyövoiman riisto. Ympäri maailmaa. Työehdot, työaika ja sosiaaliturva eivät omistajia kiinnosta. Woltin lähetit ovat yhä maailmalla globaalisti ”yrittäjiä” (tosin Suomessa noin kymmenen tuhannen Woltin ruokalähetin työsuhteesta keskustellaan kiivaasti), joiden on pakko tehdä työtä, josta maksetaan käsittämätöntä alihintaa.
Vain harva suomalainen, usein köyhä opiskelija on mukana pakosta tekemässä yhtiön omistajista miljonäärejä. Tässäpä ne Woltin omistajien täydellisen uuskapitalistisen rikastumisen syvimmät syyt, joista kannattaisi keskustella enemmänkin.
Pentti Stranius
Joensuun virallinen Öisinajattelija