Demarinaiset: Tekoja, ei vain sanoja!
Aikoinaan äänioikeuden saamisen jälkeen naiset järjestäytyivät miesten rinnalla kansalaisjärjestöihin ja osaksi kehittyvää poliittista kenttää.
Myös demareille on aina ollut tyypillistä, että naiset ja miehet järjestäytyvät rinnakkain. Siitäkin huolimatta, että varmasti olemme kaikki olleet todistamassa, tai ainakin nähneet valokuvista ilmiön, kuinka naiset seisovat kahvipannut kädessä taustalla, miesten istuessa tekemässä päätöksiä kokouspöydän ympärillä.
Kahvittelulla on tietysti ollut aina tärkeä ja yhteisöllisyyttä lisäävä rooli. Joskin historian saatossa kahvinjuonnissakin on näkynyt luokkaerojen lisäksi sukupuolierot. Miehet päättivät ja säätelivät kahvin hankinnasta ja naiset keittivät kahvia sen määrän, mihin mies antoi luvan. Naiset kuitenkin vastustivat tätä miesten kahvivaltaa ja alkoivat järjestää salakahveja useampien emäntien kesken ilman miehiä.
Järjestökentällä ja politiikassa on näkynyt vastaavaa: meille suomalaisnaisille on luontevaa edelleen järjestäytyä miesten rinnalla, ja siitä huolimatta eriyttää toimintaamme myös naisten omiin yhdistyksiin ja järjestöihin. Teemme sen kuitenkin näkyvästi ja ylpeydellä. Ja tietysti juomme samalla kahvia. Maamme naisten erityinen nousu politiikassa ajoittuu kauteen, jolloin yhteiskunnallinen keskustelu tasa-arvosta nosti päätään. Naisten aseman vahvistumisessa on ollut merkittävässä roolissa päätökset liittyen muun muassa ilmaiseen terveydenhuoltoon ja vanhempainvapaaseen.
Tutkimusten mukaan naiset keskittyvät miehiä enemmän sosiaalipolitiikkaan, kun taas erityisesti talous- ja ulkopolitiikka on mielletty enemmän miesten kuin naisten vahvuudeksi. Nimenomaan mielletty, ei todistettu, että asia olisi niin. Se kuitenkin on totta, että naiset ovat ottaneet kantaa ja pyrkineet melkoisen hitaasti vahvaan vaikuttajan rooliin edellä mainituilla politiikan kentillä.
Onneksi lasikatot murtuvat nykyään yhä helpommin.
Onneksi lasikatot murtuvat nykyään yhä helpommin. Naiset eivät enää seiso kahvinhuuruista sumenevan lasikaton alla katsomassa, että siellä se johtoasema näyttää olevan. Lasin vahvuudesta riippumatta naiset ovat noita kattoja rikkoneet ja naisten määrä johtoasemissa on kasvanut. Naisten poliittinen toiminta nousee kuitenkin yhä nimenomaan arkipäivän ongelmista. Niitä ovat kysymykset koulutuksesta ja kasvatuksesta, perheestä ja työelämästä, terveydestä ja sosiaalihuollosta sekä tietysti lasten, tyttöjen ja naisten asemasta.
Noihin teemoihin liittyvät useat kysymykset ja niiden ratkaisut vaativat sanojen lisäksi tekoja. Tekoja, ei vain sanoja! – arjen asiat kuntoon on myös Sosialidemokraattisten Naisten 17. varsinaisen liittokokouksen teema. Tuolloin ympäri Suomen asuvat demarinaiset kokoontuvat yhteen pohtimaan, miten tässä maassa tulevaisuudessa tehdään kunnissa ja hyvinvointialueilla meidän vaatimia tekoja. Meidän on rakennettava yhteiskuntaa, jossa ketään ei jätetä.
Vaadimme esimerkiksi, että kaikenlainen syrjintä on poistettava työelämästä sanktioiden uhalla ja työssäkäyvien naisten palkkaköyhyys on poistettava kokonaan. Samasta työstä ja samanarvoisesta työstä on maksettava sama palkka sekä palkka-avoimuuden on toteuduttava. Mielestämme työelämässä tulee olla joustoja: työntekijöiden kouluttautuminen ja vuorotteluvapaa tulee mahdollistaa. Vaadimme, että työtaisteluoikeus on säilytettävä. Lastensuojelun palveluita tulee vahvistaa. Hyvinvointialueiden ja kuntien digitaalisten palveluiden tulee olla saavutettavia ja esteettömiä. Tavoitteena tulee olla varhaiskasvatuksen toisen asteen maksuttomuus. Jokaiselle oppilaalle on turvattava riittävä oppimisen tuki.
Lisätietoja liittokokousteemoistamme saat parhaiten marraskuussa Seinäjoella. Emme totea "Minä juon nyt kahvia.", vaan kerromme varmasti mitä meillä on mielessä. Sosialidemokraattisten Naisten 17. varsinainen liittokokous järjestetään 9.–10. marraskuuta 2024 Seinäjoella hotelli Sorsanpesässä. Kokouksessa käsitellään sääntöjen 13§ mukaiset asiat, valitaan liiton puheenjohtaja, varapuheenjohtajat ja hallitus sekä käsitellään liittokokoukselle valmistellut sääntömuutokset. Savo-Karjalan naisilla on kokouksessa 13 varsinaisen ja varan delegaatio. Toivottavasti Seinäjoella tavataan.
Tytti Luoma
FM, AmO, Tulkki (AMK), HHJ, JYET
Savo-Karjalan piirin Demarinaisten puheenjohtaja