Järjestöt: Tulevaisuus tehdään yhdessä, ei yksin
Maaseutuparlamentti toi jälleen esiin tärkeän viestin: tulevaisuutta ei rakenneta yksin, vaan yhdessä. Nurmeksessa syyskuun lopulla järjestetty valtakunnallinen ideafestivaali kokosi yhteen maaseudun asioista kiinnostuneita tahoja keskustelemaan, pohtimaan ja ennen kaikkea toimimaan. Tapahtumassa minulle nousi keskeiseksi teemaksi yhteisöllisyys – ilman sitä pitkien välimatkojen maaseutualueilla arki olisi huomattavasti haastavampaa. Yhteinen tekeminen ei vain rikasta yhteisön elämää, vaan luo pohjan elinvoimaiselle ja kestävästi kehittyvälle maaseudulle.
Yhteinen tekeminen ei vain rikasta yhteisön elämää, vaan luo pohjan elinvoimaiselle ja kestävästi kehittyvälle maaseudulle.
Yhdistykset ovat monella tapaa maaseudun sydän. Ne eivät pelkästään järjestä toimintaa ja tapahtumia, vaan huolehtivat myös ihmisistä – naapuriavun ja yhteisöllisen huolenpidon merkitystä ei voi liioitella. Järjestöt eivät rajoitu vain perustoimintaansa, vaan luovat uusia mahdollisuuksia alueille erilaisten hankkeiden avulla. Olen vuoden ajan seurannut Joensuun maaseutualueilla toimivaa Ikämiehille hyvinvointia kulttuurista -hanketta, joka on tavoittanut ja tukenut maaseudun yksinäisiä ikämiehiä kulttuurin keinoin. Tämä ei ole pelkästään viriketoimintaa, vaan tärkeä elinvoiman lähde. Ikämiehillä on lisääntynyt keskinäinen yhteydenpito, ja yhteinen tekeminen on auttanut arjessa, jopa konkreettisesti. He auttavat toisiaan askareissa ja tuovat mukaan porukkaan niitä, joilla ei ole autoa tai jotka eivät pysty liikkumaan yksin. Lisäksi Pohjois-Karjalan nuorille suunnattu Livohka-hanke on lisännyt nuorten paikallista osallisuutta muun muassa kehittämällä yhdessä heidän kanssaan erilaisia pelejä alueen kunnissa, joiden kautta samalla lisätään paikallistuntemusta.
Tällaiset hankkeet eivät synny tyhjästä, vaan ne kumpuavat paikallisten tarpeista ja yhteisöjen kyvystä tunnistaa omat vahvuutensa. Paikallisten yhdistysten kyky vastata maaseudun tarpeisiin räätälöidysti on elintärkeää – ne tunnistavat, missä apua tarvitaan, ja löytävät ratkaisuja. Olipa kyse ikääntyvästä väestöstä, nuorista tai maahanmuuttajista, yhdistykset voivat vahvistaa yhteisöjä tarjoamalla verkostoja ja mahdollisuuksia osallistua.
Sanna Heinonen
Pohjois-Karjalan Sosiaaliturvayhdistyksen toiminnanjohtaja