Mielipide: Pyörällä päästään
Polkupyöräetu on verovapaa työsuhde-etu, jota voi tarjota verovapaasti 1 200 eurolla vuodessa työntekijää kohden. Tämän edun taustalla on tavoite, että yhä useampi kansalainen valitsee pyörän auton sijaan, jolloin sekä luonto, että terveys kiittää.
Tällä hetkellä työnantaja voi tarjota työntekijälleen polkupyöräedun, joka tarkoittaa, että työntekijä saa käyttöönsä pyörän ilman, että siitä tarvitsee maksaa veroa. Tämä etu on veroton aina 1 200 euroon asti vuodessa. Nyt hallitus kaavailee työsuhdepyöräedun poistamista vuoden 2026 alusta säästöihin vedoten.
Tämä kaavailu on huono. Ratkaisu, jossa kukaan ei ole voittajien puolella. Ei edes valtio säästöineen. Monet ovat vaihtaneet nelipyöräiset kulkupelit poljettaviin kaksipyöräisiin, jopa ne vannoutuneet autokuskit. Perheiden kakkosautot ovat menneet myyntiin ja tilalle on hankittu vähän parempi sähköavusteinen pyörä. Ilmastopäästöt ja liikenneruuhkat ovat vähentyneet ja samalla polkijoiden kunto noussut. Työmatkojen lisäksi on moni polkaissut vielä työpäivän päätteeksi pyörälenkille, kun on päässyt kiinni vauhdin hurmaan.
Veroedun myötä on pyöräkanta Suomessa noussut huimasti.
Veroedun myötä on pyöräkanta Suomessa noussut huimasti ja sen seurauksena myös kotimainen pyöräkauppa vilkastunut. Erilaisia pyörien huoltopajoja on noussut ympäri Suomen. Tällä veroedulla on siis saatu yrityselämään ja työllisyyteen vauhtia. Hallitusta ei tunnu pienyrittäjien tukeminen kiinnostavan kun kaavailevat toimivan kasvualan leikkaamista. Samaan aikaan kunnat ja valtio ovat panostaneet kevyenliikenteenväyliin, jotka ovat usealla paikkakunnalla hyvin turvallisia ja vilkkaalla käytöllä.
Jos hallitus haluaa todellisia säästöjä, pitäisi nämä edellä mainitut hyödyt pystyä hinnoittelemaan ja laskemaan mitä tällä veroedulla ja infraan satsauksella on saavutettu. Uskon vahvasti, että tuo summa on suurempi, kuin se säästö mitä veroedun leikkaus valtion kassaan toisi. Mutta eipä taida hallitusta terveydenedistäminen kiinnostaa, kun tämän kaavailun lisäksi laskivat olutveroa ja nyt haluavat vahvat viinit ruokakauppoihin.
Kannattaisiko vielä harkita – kyllä kannattaisi.
Niina Malm
kansanedustaja
SDP:n varapuheenjohtaja