Kolumni: Suuri puhallus
Kaksi vuotta hallitus kertoi meille päivittäin, että rahaa ei kerta kaikkiaan enää ole, ja nyt on ihan pakko leikata.
Niin on totisesti tehty, sillä hallitus on leikannut terveydenhoidosta, koulutuksesta, työttömyysturvasta, asumistuesta ja yleensä kaikesta siitä, mitä kansalaiset päivittäin tarvitsevat. On ollut ihan pakko, työttömät on pakotettava olemattomiin työpaikkoihin, paisunutta julkista sektoria on ihan pakko supistaa ja muutenkaan rahaa ei ole yhtään mihinkään.
Velkapelottelun olennainen osa oli kauhistuttava EU:n tarkkailuluokka, jonne Suomi oli joutumassa ilman leikkauksia. Samanaikaisesti leikkausten kanssa velkaa otettiin enemmän kuin parjattu Marinin hallitus otti pahimpana korona-aikana. Se velka oli nollakorkoista, mutta heti Orpon hallituksen alkumetreillä valtiovarainministeriö muutti lainat vaihtuvakorkoisiksi. Lainanhoitokulut pomppasivat pilviin yhdessä yössä, ja saatiin hyvä syy leikata hartiavoimin. Tai saksien kanssa ilakoiden, kuten valtiovarainministerimme teki.
Nyt velkaa on 4,4 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen, joten tarkkailuluokan raja on ylitetty reilusti. Jostain syystä se mörkö on nyt kadonnut puheista kokonaan.
Tapahtui suuri puhallus, jossa kaikkein köyhimmiltä leikatut rahat annettiin kaikkein rikkaimmille.
Kaksi vuotta jaettiin puutetta ja kurjuutta, mutta puoliväliriihessä kaikki muuttui. Nyt sitä rahaa löytyi jaettavaksi miljardikaupalla yritysten ja kaikkein suurituloisimpien kansalaisten veronkevennyksiin. Hallitus sanoi kohdentavansa veronkevennykset pääosin pieni- ja keskituloisille, ja he saavatkin kevennyksiä 1,25 miljardin euron verran. Euromääräisesti kevennykset jakaantuvat kuitenkin niin, että kaikkein suurituloisimmat saavat eniten.
1 600 euroa kuukaudessa ansaitsevan verotus kevenee reilun satasen verran vuodessa, 4 000 ansaitsevan noin 300 euroa vuodessa ja 20 000 ansaitsevan peräti 9 200 euroa vuodessa. Kun hallitus vielä päätti poistaa työhuonevähennyksen ja ay-jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuuden sekä pakottaa valtionosuusleikkauksilla kunnat veronkorotuksiin, niin pienimmissä tuloluokissa mennään miinukselle.
Mutta rahaa on eikä velka enää pelota ketään. Hallitus löysi taikaseinän, joka maksaa kaikki veronkevennykset takaisin korkojen kanssa, kunhan maltetaan odotella. Taikaseinän nimi on dynaamiset vaikutukset. Taika perustuu sellaiseen toiveajatteluun, että yritykset ja suurituloiset investoivat kasvuun vähintään kevennysten verran,työllisyys kasvaa ja verorahoja alkaa virrata valtion kassaan. Tämä on puhtaasti uskonasia, sillä ainakin tähän asti kevennykset ovat kadonneet osinkoihin ja pankkitileille.
Dynaamisia vaikutuksia odotellessaan hallitus päätti käyttää säästöpossua nimeltä valtion eläkerahasto. Sieltä otetaan miljardin euron pikavippi, joka nimettiin siltarahoitukseksi. Se kuulostaa paremmalta kuin pikavippi. Sellainen se kuitenkin on, ja muiden pikavippien lailla se tulee kalliiksi, koska rahaston sijoitustuotot pienenevät vastaavasti.
Tapahtui suuri puhallus, jossa kaikkein köyhimmiltä leikatut rahat annettiin kaikkein rikkaimmille. Tämä tulee niin kalliiksi, että on pakko leikata lisää ja korottaa välillisiä veroja. Huono-osaisimmat näkevät nälkää, mutta ei hallitus heitä unohtanut. Ministeri Essayah lupasi heillekin saattohoitoa.
Sakari Timonen
Kirjoittaja on juukalainen palumuuttaja, bloggaaja ja juristi.